Reportages

Het Spoor der Kampioenen en Pipa

 

Pipa

Wouter van Nederpelt (Klaaswaal – NL) uitmuntende 1e-2e Nat. St. Vincent winnaar sector 2 enkele uren na de 2e Nat. Pau

Op een afstand van 1.004 km met een paar minuten verslagen worden op Nationaal Pau; Wouter van Nederpelt was vooral content met zijn top klassering. Tot nog geen halve dag later hij ontwaakt en twee St. Vincent duiven om 2.50 uur en 3.06 uur bleken te zijn geconstateerd … goed voor 1e en 2e Nationaal sector 2! Dan komt een droom waarachtig in vervulling.

Duivensport is voor Wouter vaak kwestie van een strakke planning. Als vrachtwagenchauffeur maakt hij niet zelden lange dagen ; dan is het lastig om duiven goed aan de start te brengen. Voor zijn grootste liefde, de fond, slaagt hij daar echter meer dan behoorlijk in. Hulp bij de beperkte groep snelle duiven komt van een goede duivenvriend, waardoor Wouter op alle disciplines zijn mannetje staat. Duivensport zit Wouter in het bloed; als jonge jongen had hij bij zijn vader - ‘kopstuk’ Jan van Nederpelt – al zelfstandig een hokje en sinds 1993 is Wouter individueel lid, vanaf 1999 vanaf de huidige stek.


In bovenstaande teletekstafbeelding werd een fout gemaakt:
sector 1 moet eigenlijk sector 2 zijn.

Dat op 17 en 18 juni alle stukjes in huize Van Nederpelt op de plaats vielen, moge duidelijk zijn. Op moment van de Pau lossing, op vrijdagochtend om 7.00 uur, kon al worden vermoed dat er ‘s avonds duiven zouden vallen. Dat één daarvan de NL08-1486595 was, vervulde Wouter al met een flinke dosis vreugde. Om 20.58 uur werd deze doffer gedraaid, om daarmee de 2e Nationaal tegen 2.706 duiven te winnen. Een klasrijk begin van een superserie, want van de drie ingezette duiven pakt Wouter ook nog om 7.29 uur en 7.43 uur de volgende morgen; 100% prijs dus! De vader is een zoon van stamdoffer ‘The Master’ (6x top 100 Nationaal, Damen x Slabbers) in koppeling met volle zus van 1e Nat. Dax 1999 winnaar ‘Beppie’ … moeder komt rechtstreeks van vader Jan uit diens ‘Pantani’ (10e & 34e Nat.) x ‘Petra’ (4e Nat. Perpignan).

De euforie kreeg de volgende ochtend echter een onwaarschijnlijk gevolg. Slaapdronken drentelde Wouter rond half vijf de tuin in, om twee duiven op het dak te vinden. ‘Snel binnenhalen’ was zijn eerste gedachte, maar een blik op het systeem leerde hem dat het duo al over de antenne was gemarcheerd … om 2.50 uur en 3.06 uur welteverstaan. Twee nachtvliegers dus, wat een luxe, te weten NL08-1486571 ‘Messi’ en NL09-1137128 ‘Kleinzoon Chad’. De 1e Nationaal winnaar ‘Messi’ deed al van zich spreken met de 9e Nat. Bordeaux SII, 50e Nat. Tarbes SII en 59e Nat. St. Vincent SII en is opvallend genoeg van de dezelfde bloedlijnen als ‘595/08’, de 2e Nat. Pau winnaar. Vader van ‘Messi’ komt uit een zus van ‘The Master’ (met ‘De 90 van Co’) en moeder is een kleinkind van ‘Pantani’ x ‘Petra’.

Ook ‘128/09’ kent een zelfde origine, aangezien zijn moeder weer uit ‘De 90 van Co’  x ‘Zus The Master’ komt … vader is een zoon van ‘The Chad’.

Verdere St. Vincent duiven arriveerden bij Wouter om 9.22 uur en 9.53 uur; goed voor 4 prijzen van 8, dus 50% prijs. De fondbasis op zijn hok werd al duidelijk bij het voorstellen van de drie kopduiven; dat zijn A. Damen uit Steenbergen, vader J.P. van Nederpelt uit Klaaswaal, Muller-duiven via Ton Weening en Reemt Hahn, Slabbers duiven via C. Verkerk en de top kweker ‘De 90 van Co’ via A. Jonas uit Mookhoek. "Met oog op de overnachting koppelde ik half januari en de weduwnaars brachten één, soms twee jongen groot. Toen de jongen 17 a 18 dagen oud waren, bleef er één jong bij de doffer en de ander ging met de duivin mee naar het jonge duiven hok. Vanaf begin maart mochten de duiven trainingsrondjes maken en sinds de tweede vlucht (begin april) gingen ze mee op het programma … iedere week, mits het weer het toeliet. Na de tweede vlucht heb ik de duiven gekoppeld en veertien dagen bij elkaar gehouden, om ze dan weer te scheiden en gewoon op weduwschap te spelen tot twee weken voor de geplande overnachtvlucht. Mijn voorkeur gaat uit naar het weduwschap spel en dit jaar voor het eerst heb ik duivinnen op traditioneel weduwschap om mee te vliegen."

Concluderend kan de stelling dat Wouter van Nederpelt nu al wellicht de grootste overnachtprestatie van het jaar 2011 in duivenminnend Nederland heeft neergezet, zonder schroom worden uitgesproken. In enkele uren tijd de 1e en 2e Nationaal St. Vincent en de 2e Nationaal Pau winnen; dan is dagdromen meer dan gerechtvaardigd. Mits Wouter zijn vrachtwagen dan even aan de kant van de weg zet natuurlijk! 

Roording Albert - 24/06/2011

Labels: Van Nederpelt Wouter